Pozor na zákeřné potraviny!

Cílem tohoto článku není skandalizovat potraviny jako takové, nýbrž pomoci nahlédnout do kouzla čtení etiket. Dříve jsem to neřešila, možná protože jsem tomu ani moc nerozuměla. Dnes, již vím něco o makroživinách a chtěla bych vám udělat malou ukázku zásadních rozdílů v potravinách.


Na ukázku použiji Mrkvánky – koupeno ve zdravé výživě.

Je mnoho lidí, i já jsem si tím prošla, kteří jí zdravě, nakupují ve zdravé výživě a přitom mají problém s nadváhou, dokonce i obezitou. Podívejme se tedy na Mrkvýnky, jak jsou krásné, chutné s minimem éček, prostě ideální k posezení u kávičky.

 

Mrkvánky s hruškovou náplní 200g. Ve 100g výrobku 19.5g tuků, 58.3g sacharidy, 4.7g bílkovin. 425 kcal

 

Co je tedy na tom špatně? Prvně se podíváme na kalorie. Běžná denní spotřeba člověka, který denně nesportuje a nesnaží se hubnout může být 1800 kcal. Pokud máte za cíl hubnout, tak to bude někde kolem 1200 kcal. To znamená, že jedno balení pokud sníte ke kávičce, která je bez cukru, dostanete do sebe 850 kcal, což je téměř polovina doporučeného denního příjmu.

Dále se zaměříme na poměry makroživin. Podíváme se tedy, jak jsou na tom mrkvánky versus vyvážená strava.

            Mrkvánky    vyvážená strava
Energie     425kcal       425kcal
Tuky         19.5g          9g 
Bílkoviny    4.7g          32g
Sacharidy    58.3g         53g
Vláknina      ???          11g

 

Vidíte ten průšvih? Tuky jsou přešvihle na dvojnásobek a k tomu totální deficit bílkovin. Tělo si nedovede vyrobit bílkovinu z tuků, ani ze sacharidů, tu musíme tělu dodat stravou. Pokud máme absenci bílkoviny ve stravě, tělo neregeneruje svaly a začne je postupně redukovat současně s nabíráním tukových zásob.

Aktuálně má třetina čechů nadváhu a k tomu druhá třetina je už obézních. Obezita stojí za většinou civilizačních chorob a to jen díky tomu, že jsme se zapoměli stravovat jako naši předkové. Kupujeme předpřipravené jídla, které se tváří jako zdravé. Jak to tedy napravit?

 

Co si dát ke kávě lívanečky s jablečným pyré? – RECEPT

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Jablko – 150 g Tvaroh, 5% tuku – 100 g Skořice, drcená – trochu Vejce – 1 kus Hřebíček, celý – trochu Instatní pudink, vanilkový – 15 g Hnědý cukr – 5 g

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme skořici, hřebíček a cukr. Vaříme asi 10 minut do změknutí jablek.
Mezitím z tvarohu, vajíčka a pudingového prášku připravíme řídké těsto.
Na rozpálené teflonové pánvi zprudka bez použití tuku z obou stran dozlatova opečeme malé lívance.
Podáváme s dušenými jablky.

Tabulka makroživin:

343 kcal , 10 g tuky, 19 g bílkoviny, 43 g sacharidy, 3 g vláknina.

Tato skvělá svačinka má mnohem více bílkovin a věřím, že mnohem více prospěje vašemu zdraví a kondici.


 

Díky online programu, který může mít každý u sebe doma, nebo kdekoliv na cestách v telefonu mám vše pod kontrolou a nemusím složitě vše vypočítávat. Více o jedinečnosti tohoto programu se dozvíte v e-booku REVOLUCE V HUBNUTÍ.

 


HANKA ŠKRLOVÁ

Můj klíč ke zdraví

TOP péče o pleť

 

Stáhni si zdarma e-book:

Bez DIETY do PLAVEK

Vyhrála jsem téměř 40 letý boj s nadváhou, nyní pomáhám lidem tento nerovný boj zvítězit. Pochopila,  jsem že obecná doporučení nefungují. Zde je řešení bez diet na celý život.

A nezaplatit ani korunu navíc!!!

Stáhni si zdarma e-book:

2000 na hodinu není pro každého

Ceníš si své schopnosti na víc? Neváhej a využij svůj talent na plno. Odměna bude úměrná tvoji odvaze, vytrvalosti a víře v sebe.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.